húsgombóc leves recept

A húsgombóc leves az egyik legkedveltebb és legklasszikusabb fogás a magyar konyhában. Ez a tápláló, ízletes étel tökéletes választás lehet hideg téli napokon, de bármikor nagyszerű választás lehet egy tartalmas ebéd vagy vacsora részeként. Ha szeretnéd megtudni, hogyan készítsd el ezt az ínycsiklandó levest otthon, akkor jó helyen jársz!

Hozzávalók

A húsgombóc leves elkészítéséhez szükséged lesz a következő alapanyagokra:

  • 500 g darált hús (marha vagy sertés)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • Só ízlés szerint
  • Bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál aprított petrezselyem
  • 2 liter húsleves
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes burgonya
  • 1 kisebb zeller
  • 1 kisebb fehérrépa
  • Só ízlés szerint
  • Bors ízlés szerint

Elkészítés

Most pedig lássuk, hogyan készítheted el ezt a mennyei húsgombóc levest lépésről lépésre:

Húsgombócok elkészítése

Először is készítsük el a húsgombócokat. A darált húst tedd egy tálba, majd adj hozzá finomra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, tojást, zsemlemorzsát, őrölt köményt, őrölt pirospaprikát, sót, borsot és aprított petrezselymet. Alaposan keverd össze az összetevőket, majd formázz belőlük kis gombócokat.

Leves elkészítése

Ezután készítsd el a levest. Forrald fel a húslevest egy nagy lábasban. Add hozzá a szeletelt sárgarépát, burgonyát, zellert és fehérrépát. Főzd az zöldségeket puhára.

Húsgombócok hozzáadása

Amikor a zöldségek már majdnem megfőttek, óvatosan tedd a húsgombócokat a forrásban lévő levesbe. Hagyd őket főni, amíg meg nem főnek, ami általában kb. 10-15 perc.

Tálalás

Végül, ha minden összetevő már megfőtt és elkészült, kóstold meg a levest, és ízlés szerint sózd, borsozd. Tálald forrón, friss petrezselyemmel megszórva, és akár egy szelet friss kenyérrel.

Élvezd az ínycsiklandó húsgombóc levest!

Most, hogy megvan a recept, nincs más hátra, mint élvezni ezt az ínycsiklandó húsgombóc levest családoddal és barátaiddal. Reméljük, hogy élvezni fogod ezt a klasszikus magyar ételt, és hogy hamarosan újra elkészíted!

Változatos hozzávalók

Az alapanyagok sokfélesége lehetőséget ad arra, hogy személyre szabottan készítsd el ezt a levest. Például kísérletezhetsz másfajta darált hússal, mint például pulyka vagy bárány. A zöldségek között is variálhatsz, és akár más fűszerekkel is ízesítheted a húsgombócokat.

Friss zöldségek felhasználása

Ha elérhetőek, mindig válassz friss zöldségeket a leveshez. A friss sárgarépa, burgonya, zeller és fehérrépa sokkal intenzívebb ízt és tápértéket biztosítanak, mint a konzervált vagy fagyasztott változatok.

Vegetáriánus lehetőség

Ha vegetáriánus verziót szeretnél készíteni, könnyen cserélheted a húsgombócokat növényi alapú alternatívákkal, például gombából vagy hüvelyesekből készült gombócokkal. A húsleves helyett pedig használhatsz zöldségalapú levest alapnak.

Hozzávalók Mennyiség
Liszt 100 g
Víz 50 ml
Olaj 1 evőkanál
1 teáskanál
Szerző képe

Ajax

Szólj hozzá!