Csirkemell Sonka: Házi Készítésű Finomság Lépésről Lépésre

A csirkemell sonka házilag való elkészítése nemcsak egyszerű, de egy rendkívül ízletes és egészséges alternatívát is kínál a bolti termékekkel szemben. Ebben a cikkben részletes útmutatást adunk arra, hogyan készíthető el otthon ez a finom és tápláló étel. A célunk, hogy minden olvasó képes legyen saját csirkemell sonkát készíteni, mely tökéletes választás lehet reggelire, szendvicsekbe vagy akár önálló fogásként is. Kövessük lépésről lépésre a receptet, és fedezzük fel együtt, hogyan varázsolhatunk egyszerű csirkemellből ízletes sonkát.

Alapanyagok és eszközök

Kezdjük az alapokkal! A csirkemell sonka elkészítéséhez szükségünk lesz:

 • 1 kg csirkemell
 • 100 ml hideg víz
 • 20 g só
 • 5 g cukor
 • 3 g fokhagymapor
 • 2 g őrölt fekete bors
 • 1 teáskanál prágai por (opcionális, de javasolt a tartósításhoz és színezéshez)
 • Pácoló injektor
 • Sütőzacskó
 • Hústű vagy húskampó

A pácolás folyamata

Az ízletes és szaftos csirkemell sonka titka a megfelelő pácolásban rejlik. Keverjük össze a vizet a sóval, cukorral, fokhagymaporral, őrölt fekete borssal, és ha használunk, a prágai porral. Az így elkészített pácot juttassuk be egyenletesen a csirkemellbe a pácoló injektor segítségével. Ezután a csirkemellet tegyük egy sütőzacskóba, és hagyjuk pihenni a hűtőben legalább 12 órán keresztül, de ideális esetben 24 órán át.

A sütés művészete

A pácolás után jön a sütés, ami tovább finomítja a csirkemell sonkánk ízét. A húst vegyük ki a hűtőből, és hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni körülbelül 30 percig. Ezután előmelegítsük a sütőt 120°C-ra. A csirkemellet helyezzük egy rácsra, és alatta tegyünk egy tepsit a csepegő zsír felfogására. Süsük körülbelül 90 percig, vagy amíg a belső hőmérséklet el nem éri a 74°C-ot. Fontos, hogy ne süssük túl, mert ez szárazzá teheti a sonkát.

Tálalás és tárolás

A sütés után hagyjuk a csirkemell sonkát szobahőmérsékleten hűlni, majd tegyük be a hűtőbe további hűlés céljából. A sonka így válik igazán szeletelhetővé. Tálalhatjuk azonnal, például reggelire friss kenyérrel, vagy tárolhatjuk a hűtőben, hogy később élvezhessük. A csirkemell sonka akár egy hétig is eláll a hűtőben, ha megfelelően tároljuk.

A házi készítésű csirkemell sonka nemcsak egészségesebb, de gazdaságosabb választás is a bolti termékekkel szemben. A saját kezűleg készített sonka íze páratlan, és a folyamat során pontosan tudjuk, milyen alapanyagokat használunk. Próbáljuk ki ezt a receptet, és készítsünk valami különlegeset a családnak vagy barátoknak. A házi csirkemell sonka garantáltan mindenkit lenyűgöz majd.

További ízesítési tippek

A csirkemell sonka ízvilágát számos módon gazdagíthatjuk tovább. Íme néhány ötlet, amelyekkel kísérletezhetünk a pácolás során:

 • Mustármag: Egy teáskanál mustármag hozzáadása a pácunkhoz pikáns, karakteres ízt kölcsönöz.
 • Rozmaring: Friss vagy szárított rozmaring levelekkel finomítva a pácot, mediterrán hangulatot vihetünk a sonkánkba.
 • Paprika: Füstölt paprika porral gazdagíthatjuk a pácunkat, amely kellemes füstös ízt és szép színt ad.
 • Citromhéj: A citromhéj finom frissességet és egy kis citrusos jegyet ad, ami különösen jól illik a csirkéhez.

Alternatív felhasználási módok

A csirkemell sonka rendkívül sokoldalúan felhasználható. Íme néhány ötlet, hogyan használhatjuk fel étkezéseink során:

 1. Szendvicsek: Vékonyan szeletelve tökéletes választás mindenféle szendvicsbe.
 2. Saláták: Csíkokra vágva kiválóan illik friss zöldsalátákhoz, Caesar salátához.
 3. Pizzák: A sonkát vékonyan szeletelve pizzára helyezve izgalmas ízkompozíciót érhetünk el.
 4. Tészták: Darabokra vágva tehetjük tésztákhoz, így gazdagíthatjuk azok ízét.

Gyakran Ismételt Kérdéseket

Kérdés Válasz
Mennyi ideig áll el a csirkemell sonka a hűtőben? Ha megfelelően tároljuk, a csirkemell sonka akár egy hétig is eláll a hűtőben.
Lehet fagyasztani a kész csirkemell sonkát? Igen, a csirkemell sonka kiválóan fagyasztható. Csomagoljuk légmentesen, így akár 3 hónapig is elállhat.
Szükséges-e prágai por használata? Nem szükséges, de javasolt a sonka tartósításához és színének megőrzéséhez.
Milyen hőmérsékleten kell sütni a csirkemell sonkát? A csirkemell sonkát 120°C-on kell sütni, amíg a belső hőmérséklete el nem éri a 74°C-ot.

A csirkemell sonka házi elkészítése nem csak egészséges és ízletes, hanem rendkívül sokoldalú is. Próbáljuk ki ezeket a variációkat, és fedezzük fel, hogyan tehetjük még különlegesebbé ezt a finomságot saját konyhánkban.

Szerző képe

Ajax

Szólj hozzá!