A tökéletes nápolyi pizza recept: Ízek, amelyek Olaszországból származnak

A nápolyi pizza nem csupán egy étel, hanem egy művészet, amely generációkon át öröklődik Olaszországban. A nápolyi pizza receptjének titka abban rejlik, hogy egyszerű, de kiváló minőségű alapanyagokból készül. E cikk célja, hogy bemutassa a nápolyi pizza elkészítésének hagyományos módszerét, segítve ezzel az olvasót abban, hogy otthonában is igazi olasz ízeket varázsoljon az asztalra.

Hozzávalók

Az autentikus nápolyi pizza elkészítéséhez szükségünk lesz az alábbi hozzávalókra:

 • 500 g nagy fehérjetartalmú liszt (pl. 00-as típusú)
 • 325 ml langyos víz
 • 10 g finomítatlan tengeri só
 • 3 g friss élesztő
 • Olívaolaj
 • San Marzano paradicsom
 • Friss mozzarella
 • Friss bazsalikomlevél
 • Szűz olívaolaj
 • Frissen őrölt fekete bors

A tészta elkészítése

A tökéletes tészta az alapja minden pizzának, így a nápolyi pizzának is. A tészta elkészítése a következő lépésekből áll:

 1. Keverjük össze a lisztet a vízzel, és hagyjuk állni 20 percig, hogy a liszt teljesen felszívja a vizet.
 2. Adjuk hozzá az élesztőt és a sót, majd gyúrjuk addig a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ez általában 10-15 percig tart.
 3. Helyezzük a tésztát egy olajozott tálba, fedjük le nedves konyharuhával, és hagyjuk kelni 1-2 órán át, amíg a térfogata megduplázódik.
 4. Osszuk a tésztát 220-250 grammos darabokra, formázzunk belőlük gömböket, és hagyjuk őket további 4-6 órán át pihenni.

A pizza összeállítása

A tészta megfelelő pihentetése után jöhet a pizza összeállítása. Itt is fontos a minőségi alapanyagok használata.

 1. Nyújtsuk ki a tésztát kézzel, óvatosan, hogy ne nyomjuk ki belőle a levegőt, míg körülbelül 3 mm vastagságú nem lesz.
 2. Kenjük meg a tésztát vékonyan San Marzano paradicsomszósszal, ügyelve arra, hogy hagyjunk egy kis szegélyt.
 3. Szórjuk rá a darabokra tépett mozzarellát, majd tegyük rá a friss bazsalikomleveleket és csepegtessünk rá egy kevés szűz olívaolajat.
 4. Fűszerezzük frissen őrölt fekete borssal.

Sütés

A nápolyi pizza sütése magas hőmérsékleten, rövid ideig történik, ami különleges, ropogós, de belül puha tésztát eredményez.

 • Melegítsük elő a sütőnket a lehető legmagasabb hőmérsékletre, ha van, használjunk pizzakövet.
 • A pizzát óvatosan helyezzük a forró pizzakőre, és süssük 1-2 percig, amíg a széle aranybarna és buborékos nem lesz.
 • Vegyük ki a sütőből, és azonnal tálaljuk.

A nápolyi pizza titka nem csupán az alapanyagok minőségében és a készítési módszerben rejlik, hanem abban az odaadásban és szenvedélyben is, amellyel elkészítjük. Az igazi nápolyi pizza ízeivel Olaszország napfényes utcáira repíthetjük vendégeinket, megteremtve ezzel egy felejthetetlen gasztronómiai élményt.

A tészta nyújtása és formázása
A tészta nyújtása kulcsfontosságú lépés a pizza elkészítésében. A cél az, hogy a tészta kellően vékony legyen, de mégis megőrizze a szélén azt a jellegzetes, dús peremet, amit „cornicione”-nak hívunk. A tészta kézzel történő nyújtása elősegíti a levegőbuborékok eloszlását, ami a pizza peremének pufók és légbuborékos textúráját eredményezi. Fontos, hogy a tészta közepét vékonyabban tartsuk, míg a széleket kissé vastagabban, hogy a pizza szélei megfelelően megemelkedhessenek a sütés során.
A paradicsomszósz készítése
Az ideális paradicsomszósz elkészítése egyszerű, de fontos része a nápolyi pizza autentikus ízének. A San Marzano paradicsomok konzervből kiváló alapanyagok, mivel ezek a paradicsomok édesek, kevésbé savasak, és rendkívül aromásak. A paradicsomokat egyszerűen csak össze kell törni kézzel vagy villával, majd ízlés szerint sózzuk meg. Az igazán hagyományos receptek nem javasolják semmilyen további fűszerezést, hogy a paradicsom természetes íze domináljon.
Alternatív feltétek
Míg a klasszikus nápolyi pizza a mozzarella, a bazsalikom és a paradicsom egyszerű, de tökéletes kombinációját használja, számos variáció létezik, amelyekkel kísérletezhetünk. Az alábbi táblázat néhány népszerű alternatív feltétet sorol fel, amelyekkel variálhatjuk a nápolyi pizzánkat.

Feltét neve Leírás
Prosciutto Vékonyra szeletelt, füstölt vagy légszárított sonka, amely sós ízt és gazdag textúrát ad a pizzának.
Rucola Friss, borsos ízű saláta, amelyet általában a sütés után adnak a pizzához, frissességet kölcsönözve.
Gorgonzola Penízes, erős ízű olasz kékpenészes sajt, amely intenzív ízt ad a pizzának.
Articsóka Konzervált vagy friss articsóka, amely zöldséges, enyhén kesernyés ízt ad a pizzának.

Gyakran Ismételt Kérdések
Milyen hőmérsékleten kell sütni a nápolyi pizzát?
A nápolyi pizzát ideális esetben 485°C (905°F) hőmérsékleten, rövid ideig kell sütni. Otthoni körülmények között erre a legközelebbi, amit elérhetünk, ha a sütőt a lehető legmagasabb hőmérsékletre előmelegítjük és pizzakövet használunk.
Lehet-e előre elkészíteni a nápolyi pizza tésztáját?
Igen, a nápolyi pizza tésztáját akár 1-2 nappal a tervezett sütés előtt is elkészíthetjük. A lassú, hűtőben történő erjedés javíthatja a tészta ízét és textúráját. Ügyeljünk arra, hogy a tésztát a használat előtt elegendő időre kihozzuk a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjen.
Mi a különbség a nápolyi pizza és más pizzatípusok között?
A nápolyi pizza legjelentősebb különbségei a tészta állagában, a sütési módszerben és az alapanyagok minőségében rejlenek. A nápolyi pizza tésztája lágyabb és légbuborékosabb, míg a sütés nagyon rövid ideig, nagyon magas hőmérsékleten történik. Csak a legmagasabb minőségű alapanyagokat használják, mint például a San Marzano paradicsom és a mozzarella di bufala.

Szerző képe

Ajax

Szólj hozzá!