A tökéletes méteres süti recept

A méteres süti egy igazi klasszikus, amely minden családi összejövetel és ünnepi asztal dísze lehet. Ez a sütemény nem csak finom, hanem látványos is, így garantáltan mindenki számára emlékezetes marad. Cikkünkben bemutatjuk a tökéletes méteres süti receptjét, lépésről lépésre haladva, hogy Ön is könnyedén elkészíthesse ezt a csodás desszertet.

Alapanyagok

Az alapanyagok kiválasztása kulcsfontosságú a méteres süti elkészítéséhez. Minden hozzávalónak frissnek és magas minőségűnek kell lennie, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

Tészta

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1-2 evőkanál hideg víz (szükség szerint)

Krém

  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tejszín

Díszítés

  • Csokoládéreszelék, gyümölcs vagy cukorvirágok ízlés szerint

Elkészítési lépések

A méteres süti elkészítése több lépcsőből áll, de minden lépés egyszerű és könnyen követhető. A siker érdekében fontos, hogy pontosan kövessük az utasításokat.

Tészta elkészítése

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a porcukorral és a csipet sóval.
  3. Hozzáadjuk a vajat, és elmorzsoljuk az ujjainkkal, amíg morzsalékos állagot nem kapunk.
  4. Beleütjük a tojássárgáját, és annyi hideg vizet adunk hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy összeálljon a tészta. Vigyázzunk, ne legyen túl ragacsos!
  5. A tésztát kinyújtjuk egy lisztezett felületen, majd egy méteres sütőformába helyezzük.
  6. Elősütjük 10 percig, majd hagyjuk kihűlni.

Krém elkészítése

  1. A mascarponét simára keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  2. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a mascarponés keverékbe.
  3. A krémet egyenletesen eloszlatjuk a kihűlt tésztán.

Díszítés

A süteményt ízlés szerint díszíthetjük csokoládéreszelékkel, friss gyümölcsökkel vagy cukorvirágokkal. A díszítés nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem hozzáad a sütemény ízéhez és textúrájához is.

Tálalás és tárolás

A méteres süti tálalása előtt érdemes legalább néhány órát hűtőben pihentetni, hogy a krém megdermedjen, így szebb szeleteket kaphatunk. Tárolását is hűtőben javasoljuk, légzárt edényben, hogy megőrizze frissességét és ízét.

A méteres süti elkészítése egyszerűbb, mint gondolná, és a végeredmény minden bizonnyal lenyűgözi majd a családot és a vendégeket egyaránt. Kövesse receptünket lépésről lépésre, hogy Ön is tökéletes méteres sütit készíthessen otthonában.

Tipp és trükkök a tökéletes méteres süti elkészítéséhez

A méteres süti elkészítése során néhány apró trükk segíthet a tökéletes eredmény elérésében. Ezek a tanácsok garantálják, hogy süteményünk nem csak ízletes, de látványra is vonzó legyen.

A tészta tökéletes állaga

  • Használjunk mindig hideg vajat a tészta elkészítéséhez, mert ez segít elérni a tökéletes morzsalékos állagot.
  • A tészta nyújtásakor használjunk sütőpapírt a felületen és a nyújtófa körül is, így nem ragad bele a tészta, és könnyebb lesz a kezelése.

Ízesítési ötletek

A méteres süti krémjét számos ízesítéssel feldobhatjuk, így minden alkalomra más és más variációt kínálhatunk.

  • Citrom vagy narancs reszelt héját adhatjuk a krémhez, egy frissítő citrusos ízért.
  • Belekeverhetünk kis mennyiségű likőrt vagy rumot a krémbe, egy felnőtteknek szánt, pikánsabb változatért.
  • Azok, akik szeretik az étcsokoládét, olvasztott csokoládét is hozzáadhatnak a krémhez.

Gyakran Ismételt Kérdések

  1. Mennyi idő alatt készül el a méteres süti?
  2. Az előkészítéstől a díszítésig általában 2-3 óra szükséges, beleértve a tészta hűlési idejét is.

  3. Hogyan tároljuk, ha nem fogy el azonnal?
  4. A méteres sütit légzárt edényben, hűtőszekrényben érdemes tárolni, így akár 3-4 napig is friss marad.

  5. Lehet-e előre elkészíteni a méteres sütit?
  6. Igen, a méteres süti remekül alkalmas előre történő elkészítésre. Akár egy nappal korábban is elkészíthető, így a krém kellően megdermed és az ízek jól összeérnek.

Alternatív krémek és töltelékek

A méteres süti receptjét különféle krémekkel és töltelékekkel variálhatjuk, hogy minden alkalomra új ízélményt nyújthassunk.

Diós krém

  • 200 g darált dió
  • 150 g porcukor
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor

A darált diót összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a tejszínt felverjük és óvatosan hozzákeverjük a diós keverékhez.

Gyümölcsös krém

  • 250 g mascarpone
  • 100 g porcukor
  • 150 g friss vagy fagyasztott gyümölcs (málna, eper, áfonya)
  • 2 dl tejszín

A gyümölcsöket pürésítjük, majd összekeverjük a mascarpone-val és a porcukorral. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáadjuk a gyümölcsös keverékhez.

Hozzávaló Mennyiség (Tészta) Mennyiség (Krém)
Finomliszt 30 dkg
Vaj 20 dkg
Porcukor 10 dkg 20 dkg
Tojássárgája 3 db
Tejszín 3 dl
Mascarpone 50 dkg
Szerző képe

Ajax

Szólj hozzá!