Juhtúrós sztrapacska eredeti recept

A juhtúrós sztrapacska igazi közép-európai klasszikus, amely szlovák és magyar konyhákban egyaránt népszerű. Ez a fogás nemcsak ízletes, de tápláló is, tökéletes választás lehet egy hűvös, őszi vagy téli napra. Cikkünk célja, hogy bemutassa e szívderítő étel eredeti receptjét, melynek segítségével Ön is könnyedén elkészítheti ezt a tradicionális fogást otthonában.

Történeti háttér

A juhtúrós sztrapacska eredeti receptje mélyen gyökerezik a közép-európai régió gazdag gasztronómiai hagyományaiban. Eredetileg a pásztorok egyszerű, de tápláló ételként fogyasztották, amely hosszú munkanapjaik során energiával látta el őket. A fogás idővel a régió konyhájának meghatározó eleme lett, mely ma is nagy népszerűségnek örvend nemcsak Magyarországon és Szlovákiában, hanem szerte a világon.

Alapanyagok

A juhtúrós sztrapacska elkészítéséhez szükséges alapanyagok egyszerűek, ám fontos, hogy minőségi hozzávalókat válasszunk. Az alábbiakban felsoroljuk a szükséges alapanyagokat:

  • Burgonya
  • Liszt
  • Tojás
  • Juhtúró
  • Szalonna
  • Hagyma
  • Bors

Elkészítés menete

A juhtúrós sztrapacska elkészítése több lépésből áll, melyek során a burgonyából tésztát készítünk, majd ezt követően juhtúróval és pirított szalonnával tálaljuk. Az alábbiakban részletesen ismertetjük az elkészítés menetét:

  1. A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, majd enyhén kinyomkodjuk a felesleges nedvességet.
  2. A lereszelt burgonyát összekeverjük a liszttel, a tojással, sóval és borssal, hogy egy közepesen kemény tésztát kapjunk.
  3. A tésztát apró darabokra szaggatjuk, vagy késsel aprítjuk, majd lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük őket. Amikor a sztrapacska darabok a víz felszínére emelkednek, készen állnak.
  4. Eközben a szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben megpirítjuk. A kiolvasztott zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát is.
  5. A kifőtt sztrapacskát lecsepegtetjük, egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a juhtúrót, a pirított szalonnát és hagymát, majd alaposan összekeverjük.

Tálalás és variációk

A juhtúrós sztrapacska tálalásakor szórjunk a tetejére egy kevés frissen őrölt borsot, és ízlés szerint díszíthetjük friss zöldfűszerekkel is. Bár az eredeti recept juhtúrót ír elő, variálható más típusú túróval vagy sajtokkal az ízlésünknek megfelelően. A juhtúrós sztrapacska remekül illik savanyúságokkal, például kovászolt káposztával vagy ecetes uborkával is.

Reméljük, hogy cikkünk segítségével Ön is könnyedén elkészítheti ezt a hagyományos, szívderítő fogást, mely ízletes utazást ígér a közép-európai konyha világába. Jó étvágyat kívánunk!

Nutricionális információ

A juhtúrós sztrapacska nemcsak ízletes, hanem tápláló étel is. A következő táblázat bemutatja a fogás egy adagjának becsült tápértékét.

Tápanyag Mennyiség
Kalória 650 kcal
Protein 25 g
Zsír 35 g
Szénhidrát 60 g
Rost 5 g

Ez az érték tájékoztató jellegű, és az adagmérettől, valamint az alapanyagok pontos típusától függően változhat.

Gyakran Ismételt Kérdések

  • Milyen típusú juhtúrót ajánlott használni? A legjobb eredmény érdekében használjon friss, krémes állagú juhtúrót, amely jól olvad és gazdag ízvilággal rendelkezik.
  • Lehet-e előre elkészíteni a sztrapacskát? Igen, a sztrapacska darabokat előre is elkészítheti és akár le is fagyaszthatja. Így, amikor szükség van rá, csak ki kell főznie őket.
  • Milyen szalonnát használjak a receptben? A legjobb választás a füstölt szalonna, mivel gazdag ízt és aromát ad az ételhez. Ha szeretne egy kevésbé intenzív ízvilágot, válasszon friss szalonnát.
  • Van-e vegetáriánus változata a receptnek? Igen, a szalonnát és juhtúrót helyettesítheti vegetáriánus alternatívákkal, mint például füstölt tofuval és lágy sajtokkal.
Szerző képe

Ajax

Szólj hozzá!