Rántott leves recept

A rántott leves egy klasszikus magyar étel, amelyet sokan szeretnek és gyakran készítenek otthon. Ez a könnyű és ízletes leves tökéletes választás lehet hideg téli napokon vagy akár egy könnyű ebédre is. Ha szeretnéd megtudni, hogyan készítsd el ezt a tradicionális magyar fogást, olvass tovább!

Hozzávalók

A rántott leves elkészítéséhez szükséged lesz a következő hozzávalókra:

  • 1 liter húsleves
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál vaj vagy olaj
  • 2 tojás
  • Só ízlés szerint
  • Friss petrezselyem vagy zöldhagyma aprítva (opcionális)

Elkészítés

1. Először is készítsd el a húslevest vagy használj előre elkészített húslevest.

2. Egy közepes méretű lábasban olvaszd fel a vajat vagy hevítsd fel az olajat közepes lángon.

3. Adj hozzá lisztet a vajhoz vagy az olajhoz, és keverd addig, amíg egy homogén masszát nem kapsz.

4. Fokozatosan öntsd hozzá a húslevest a lisztes masszához, és folyamatosan keverd, hogy elkerüld a csomósodást.

5. Főzd a levest kb. 10-15 percig, vagy amíg kissé besűrűsödik.

6. Közben készítsd el a rántást. Egy kis tálban verd fel a tojásokat egy kevés sóval.

7. Egy másik tálban helyezd el a lisztet.

8. Merítsd a levesbe valószínűleg kihűlt levest egyenként a lisztbe, majd a tojásba, és végül ismét a lisztbe.

9. Süsd ki a rántást forró olajban aranybarnára.

10. Amikor a rántás kész, szedd ki és tedd papírtörlőre, hogy lecsepeghessen róla a felesleges olaj.

11. Tálald a rántott levest friss petrezselyemmel vagy zöldhagymával megszórva.

Tálalás

A rántott levest forrón tálald, lehetőleg friss zsemlekockákkal vagy pirítóssal. Jó étvágyat!

Variációk és Ötletek

Ha szeretnéd kicsit feldobni a klasszikus rántott levest, számos variációt kipróbálhatsz. Például…

  • Adj hozzá néhány zöldséget, például répát vagy zellert a húsleveshez, hogy még táplálóbbá tegye.
  • Kísérletezhetsz különböző fűszerekkel vagy fűszerkeverékekkel a leves ízének variálására.
  • Ha szereted a gazdagabb textúrákat, próbáld meg rántott levesed tetejét megszórni reszelt sajttal, mielőtt tálalnád.

Gyakran Ismételt Kérdések

Kérdés Válasz
Hogyan tároljam a rántott levest? A legjobb, ha a rántott levest hűtőszekrényben tárolod légmentesen lezárt tárolóedényben. Így akár 2-3 napig is eltarthat.
Lehet előre elkészíteni a rántott levest? Igen, a rántott levest előre elkészítheted és tárolhatod hűtőszekrényben. A rántást azonban érdemes csak frissen sütni, hogy megőrizze ropogós textúráját.
Hogyan melegítsem fel újra a rántott levest? Egyszerűen melegítsd fel a rántott levest egy lábasban alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve, hogy elkerüld a leégést.
Szerző képe

Ajax

Szólj hozzá!